Barcelona i la Mar

Activitats, formació i noticies al voltant de la realitat del mar

Barcelona i la MarNotíciesPescaPort de Barcelona

La Generalitat anuncia una línia d’ajuts pels pescadors que recullin deixalles de mar

Així ho ha expressat el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat,  Sergi Tudela, en una entrevista a finals d’any a Ràdio Arenys.

Sergi Tudela  explica que des del Departament estan treballant en aquestes ajudes compensatòries pels pescadors. Es tracta d’una iniciativa pionera gestionada a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca  que vol compensar aquells pescadors que porten deixalles recollides del mar cap a terra. Sobre el nou pla de gestió de la pesca d’arrossegament a la Mediterrània Occidental que entra en vigor aquest 2020, Tudela ha explicat que fa temps que des del Departament estan treballant en un nou sistema de gestió que permeti a les Confraries autogestionar-se les jornades anuals màximes. Un pla, remarca el director general, que respongui a les necessitats i expectatives del sector.

Tudela explica que durant les negociacions amb l’Estat des del sector han presentat dues línies vermelles importants: que s’incentivi aquesta gestió col·lectiva i que durant la repartició de dies de pesca es tingui en consideració les temporades de vedes que els pescadors han fet voluntàriament. Sobre la problemàtica del peix blau Tudela ha explicat que Madrid s’ha compromès a treballar a partir del gener en un pla de gestió del peix blau al Mediterrani que permeti posar solució a la problemàtica de les captures d’aquestes espècies.

La Confraria de Pescadors de Salt Elm veu amb bons ulls aquest anunci

El seu president, Antoni Marzoa, diu que han rebut amb alegria aquesta notícia per una tasca que els pescadors van fent des de fa anys.  Marzoa defensa que el pescador és la persona més preocupada pel fons marí i ja han denunciat per ‘activa i passiva’ els excessos que es produeixen per altres activitats que es fan sense control.  De fet, és una feina que reivindicaven des de fa temps i consideren que és molt positiu que ara es reconegui.

Aquesta línia de subvenció es vol canalitzar i coordinar a través de les Federacions Territorials.